PTFE Coatings (o.a. Xylan 1070)

PTFE, wat staat voor PolyTraFluoroEthyleen, werd uitgevonden in 1938 door een werknemer van Dupont USA. Bij toeval werd ontdekt dat een koelmiddel, op basis van fluorpolymeer, tot een vaste stof was gepolymeriseerd. Dit middel bleek bestand tegen zuren, oplosmiddelen, hoge- en lage temperaturen. Ook ontdekte men dat PTFE een hele lage wrijvingscoëfficiënt heeft. Het werd vervolgens vooral in defensie, luchtvaart en nucleaire industrie toegepast en sinds 1946 is de naam Teflon (van Dupont) vrijgegeven.

PTFE kan in verscheidene kleuren worden geproduceerd (o.a. blauw, geel, rood en zwart) en geeft een hele goede corrosiebescherming. Het kan worden gebruikt tot 260ºC en voor een goed eindresultaat is een (juiste) voorbehandeling heel belangrijk. Met uitzondering van RVS dient het materiaal eerst behandeld te worden met een primer (tegen corrosie) waarna de PTFE laag volgt. Het verwarmen van de materialen om de PTFE aan te brengen vindt plaats in ovens en hierbij versmelten de toplagen in elkaar. Op deze manier voldoet het aan de eisen die worden gesteld door bijv. de offshore en (petro)chemie.

Ondanks de laagdikte die op de materialen wordt aangebracht blijven de materialen eenvoudig te monteren. Hierbij wordt vaak wel gewerkt met overmaatse moeren om een goede passing te houden. Ook na meerdere malen (de-)monteren behouden de behandelde materialen de bescherming van deze harde en corrosievaste coating. De corrosieweerstand blijkt ook uit de neutrale zoutsproeitest. Verdere testen laten een lage wrijvingscoëfficiënt zien.

Xylan 1070 van Whitford is een PTFE-coating, ook wel fluorpolymer coating genoemd, gebaseerd op een organisch oplosmiddel en is begin jaren 70 primair ontwikkeld voor het coaten van bevestigingsmaterialen. Het bestaat bij door ons behandelde materialen normaliter uit 2 lagen, ze worden 2x “behandeld”. Samen met de juiste voorbehandeling, bijvoorbeeld Whitford primer 4090, zorgt het voor een uitstekende corrosiebescherming: neutrale zoutsproeitest tot wel 3000 uur. Ook is de wrijvingscoëfficiënt erg laag, lager dan bijvoorbeeld Elektrolytisch Zink. De laagdikte van deze coating is meestal ca. 25mu (van 20 tot 60 micron) en de bewerkte materialen kunnen gebruikt worden bij temperaturen van -195ºC tot +260ºC.

Xylar 1 en Xylan 1070

Xylar 1 is een keramisch-metaalachtige coating welke weerstand biedt tegen oxidatie op hoge temperaturen en lang beschermt tegen zout-nevel. Xylar 1 kan gebruikt worden zonder nabehandeling maar wordt meestal gebruikt om materialen eerst mee te coaten waarna een andere coating volgt. Meestal is dat Xylan 1070 van Whitford. Dit is een PTFE-coating, ook wel fluoropolymer coating genoemd, gebaseerd op een organisch oplosmiddel en is begin jaren 70 primair ontwikkeld voor het coaten van bevestigingsmaterialen. Deze combinatie van Xylar 1 met Xylan 1070 zorgt voor een uitstekende corrosie-bescherming: neutrale zoutsproeitest tot wel 4.000 uur. Ook is de wrijvingscoëfficiënt erg laag, lager dan bijvoorbeeld Elektrolytsch Zink. De laagdikte van deze 2 coatings samen is meestal ca. 50mu en de bewerkte materialen kunnen gebruikt worden bij temperaturen van -195ºC tot +600ºC.

Het proces om deze coatingcombinatie zo aan te brengen dat de uitstekende eigenschappen ook werkelijk tot hun recht komen, is echter ingewikkeld en daardoor ook niet goedkoop.
De voorbehandeling van de bevestigingsartikelen is voor de keramische coating nog belangrijker dan voor de PTFE coating. bovendien dient de Xylar 1, de keramische coating, uitgehard te worden bij 400ºC. Daarna moet deze coating weer worden geactiveerd teneinde de Xylan 1070 goed hechtend aan te brengen.

Aluminium basecoat en PTFE topcoating

Een extreem corrosiebestendige coatingcombinatie die aan de hoogste eisen kan voldoen, is de combinatie van een galvanisch aangebrachte Aluminium basecoating met vervolgens een PTFE topcoating.
Voordelen van deze duplexcoating:

  • Uitstekende zoutneveltestresultaten: tot 12.000 uur rapporten hiervan zijn voorhanden
  • Milieuvriendelijk omdat Aluminium een volledig inert metaal is
  • Zeer gelijkmatig en controleerbaar aan te brengen
  • De PTFE coating zorgt voor een lage wrijvingscoëfficiënt en daarmee zeer controleerbaar en reproduceerbaar aanhaalmoment
  • Ook aan binnenzijde van de moer volledige bescherming
  • In vrijwel elke kleur aan te brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan herkenning van materiaalsoort of jaar van maintenance
  • In tegenstelling tot Zink lost Aluminium niet op in zeewater

Evenals het XylarXylan systeem is het proces omvangrijk en is de beheersing van het proces van het allergrootste belang. Ook hier dienen alle te behandelen artikelen 100% schoon, vrij van vet, roest en spanen te zijn en is de juiste overmaat van de moeren belangrijk.
Het aanbrengen van de Aluminiumcoating gebeurt onder vacuüm in een gepatenteerd proces dat oorspronkelijk door Siemens is ontwikkeld.
Omdat de glijeigenschappen van Aluminium zeer slecht zijn, maar ook omdat de Aluminiumcoating afgedekt (geseald) dient te zijn, is een PTFE topcoating noodzakelijk. Ook hierbij zijn de juiste procesparameters weer cruciaal.

Rekken

Op maat gemaakte ophangrekken zijn noodzakelijk voor elke bout- en moerafmeting. Dit zijn geavanceerde gereedschappen omdat hiermede de kwaliteit van de uiteindelijke Aluminiumcoating staat of valt en met verkeerd geconstrueerde rekken teveel Aluminium verloren gaat.

Print Friendly, PDF & Email